Miloš Ratker (SInestezija): Maskenbal računam kao doček Nove godine

Beogradski bend Sinestezija priprema se za nastup na glavnoj bini predstojećeg KST maskenbala, a pre toga očekuje ih i svirka na “RNR u podne”, u četvrtak 10. decembra. Tim povodom popričali smo sa frontmenom benda Milošem Ratkerom.

Čujemo da ste vredni, svaki dan neke probe… Je l’ to zato što se maskenbal bliži?

– Vreme nije baš za plažu, više je nekako za probu (smeh). Poziv za nastup na Maskenbalu nas je obradovao i uticao na nešto učestalije probe, mada tome svakako kumuje i novo pojačanje u našim redovima, gitarista Velibor Mudrić, kao i rad na novim pesmama. Veliki sam fan KST Maskenbala, svojevrsnog fenomena i transfera pozitivne energije među ljudima koji maskirani paradiraju hodnicima fakulteta. Sa ekipom tradicionalno tu proslavljam Novu godinu, a onda spokojno u toplini doma 31. mlatim rusku salatu (smeh).

Da li ste spremili neke maske?

– Na prošla dva maskenbala sam kao posetilac predano nosio ulogu Hulk Hogana i Popaja (smeh). Predstojeći maskenbal će biti prvi na kom ćemo nastupiti, pa ćemo svakako bendovski osmisliti tematiku, što me naravno neće sprečiti da nakon, verujem, dobrog i energičnog nastupa, preobučem novu masku i klisnem u “Noć bez sna”.

rakte

A pre maskenbala – RNR u podne u KST-u (10.12.)! Kako će se to razlikovati od vaših uobičajnih nastupa?

– Za početak, biće to prvi put da nastupamo u podne (smeh),  zatim prvi put da pred publikom umesto bubnja nastupamo sa kahonom u postavi, što bitno menja stvari u startu.  Aranžmani pesama su prilagođeni za tzv. “Unplugged” nastup, koji sam po sebi poziva na prisnu razmenu dobre energije i idealan je za popodnevne časove u blago maglovitom danu. “R’n’R u Podne” će biti sjajna uvertira i prilika da nas ljudi čuju u potpuno drugačijem izdanju.

Bili ste bas vredni letos, nekoliko novih spotova, svirke na sve strane… šta je sada u planu?

– Godina se bliži kraju, pa sada već možemo reći da smo zadovoljni sa godinom koja prolazi. Što se svirki tiče, ovo je godina u kojoj je Sinestezija imala ubedljivo najviše nastupa od osnivanja, a Maskenbal će biti šlag na toj torti. Slično je i sa spotovima, jer smo od kraja proleća do sada izbacili tri spota za pesme “Idemo dalje”, “Prognoza” i “Cimet, pomorandže i med”. Nastavljamo još jače, u planu je još jedan spot, kao i objavljivanje albuma “Snovi o slobodi”.

22